Afscheid van de Menkotoren

Afscheid nemen van school na een nachtje logeren.

Afscheid nemen van school na een nachtje logeren op school. ,,Sommige kinderen wilden slapen, maar wij gingen disco doen", vertelt één van de leerlingen van de Menkotorenschool. De kinderen staan gapend op het schoolplein en wrijven de slaap uit hun ogen. Eén jongetje is zo moe, dat hij is gaan liggen op de vloer van de gang. Het schoolgebouw is leeg, op stapels verhuisdozen en verdwaalde slaapzakken na.

Moe van het nachtbraken op school geven kinderen de sleutel van de Menkotoren terug aan directeur Marleen Huitink.

Donderdagnacht sliepen 65 leerlingen van de basisschool de Menkotoren in het schoolgebouw. Als afsluiting van het lesjaar, maar ook als afsluiting van de tien jaar die de Menkotorenschool in het pand in Roombeek heeft doorgebracht. Vanaf volgend lesjaar is de school gevestigd in het pand van de Toermalijn in Deppenbroek.

,,Toen ik vanochtend aankwam, zeiden de ouders meteen dat het feest was geweest vannacht", zegt directeur Marleen Huitink. ,,Niemand klaagde over weinig slaap." Het idee om te logeren in de school kwam van Sam ter Huurne (6) en Tiemen van Strien (7) uit groep 3. ,,Toen ze vertelden over hun logeerplannen vonden we het meteen leuk", zegt moeder Loes van Strien. Ze nam samen met drie andere moeders de organisatie van het logeerpartijtje op zich.

Er was een speurtocht en de kinderen deden spelletjes en keken films. ,,De ouders deden het samen en die samenwerking is typerend voor deze school. Een bijzondere club mensen", zegt Huitink. Na een gezamenlijk ontbijt volgde een plechtig overdrachtsmoment tussen de leerlingen en Huitink. Vannacht waren de kinderen en de ouders de baas over de school, maar na het teruggeven van een zelfgemaakte megasleutel ligt de leiding weer bij Huitink.

In het verleden was er ophef over de verhuizing van de school. ,,Ouders hadden twijfels over de nieuwe locatie." Deppenbroek zou een minder kinderrijke buurt zijn dan Roombeek. ,,Maar de nieuwe locatie is maar 400 meter verderop en bovendien zitten we dan vlakbij de nieuwe wijk Vaneker. We zijn al bijna een jaar druk met de verhuizing en het voelt nu gewoon goed voor iedereen."

Tien jaar geleden begon de Menkotorenschool in de oude textielfabriek in Roombeek, met 3 leerlingen. Nu verhuist de school met 85 leerlingen.

< Terug naar overzicht